Telepítés

Talán emlékeztek még páran a régi szép időkre: hajdanában kivételes pisztrángállomány volt a Pécsi tóban. Persze vitte mindenki, tízesével-húszasával, fogták szerencsétleneket gilisztával, tyúkbéllel, kenyérkockával, míg a csoda véget ért; a szivárványosok az utolsó szálig ki lettek pucolva a tározóból, írmagjuk sem maradt. 


Mostanáig. Domy barátom ugyanis nemrég gondolt egy merészet, közös ismerőstől egészséges szivárványos pisztrángokat szerzett, akik tegnap a Pécsi tó hűvös vízében otthonra leltek. A tizenegynéhány centis növendékek jól vették az akadályt,- nagy részük talán elkerüli majd a pákosztos csukákat is -, szemmel láthatóan élvezték a nagy vizet. Csak remélni merem, hogy minél több megéri az aggastyán kort, s igazi ékköve lesz ennek az egyébként is gyönyörű víznek. 




Ehhez persze a Ti segítségetekre is szükség lesz: ha véletlenül egy ilyen kis szivárványos akadna horogra, kérlek benneteket, óvatosan bánjatok vele, s mindenképp engedjétek vissza. A pisztráng legkisebb kifogható  mérete (ahogy a területin és a napijegyen is fel lett tüntetve) 35 centiméter lesz, idén ezek a kis halak biztosan nem érik még el ezt a határt. Mondanom sem kell, hogy csalihalként használni őket fővesztés terhe mellett tilos, és különösebben nagy kulináris élményt sem jelent egy-egy tizenöt dekás kis halacska hűlt teteme. Hidd el, sokkal nagyobb élményt nyújt majd (minden tekintetben) néhány év múlva az állomány, ami minden évben újabb telepített példányokkal bővül majd. Megértéseteket és segítségeteket köszönjük!


(A fotókat Szabó Bazsi készítette).

Megjegyzések