Függ a sátor

Néhány évvel ezelőtt ruháztam be első túra függőágyamba. Mint kiderült, tökéletes választás volt, túráim alkalmával beleszerettem, s persze rögtön beleástam magam a témába. Néhány hasznos infót szeretnék megosztani veletek ezzel kapcsolatban.
A függőágy (vagy függősátor) mostanában kezd elterjedni hazánkban. Persze soha nem kap akkora szerepet majd a túrázások közben, mint a sátor, ennek is megvan az oka: az emberek nem szeretik megváltoztatni jól bevett szokásaikat. A sátor könnyen felállítható, praktikus, többen is elférnek benne, a jobb minőségű vászonházak pedig még fűthetőek is, s ellenállnak a legzordabb időjárási körülményeknek. Ezzel ellentétben a függőágy megmarad nyári mókának, de elárulom: ezen kívül egyetlen hátránya csupán az, hogy egyszemélyes alkalmatosságról beszélünk (nem tudom, ki hogy van vele, én egyébként sem szívesen alszok másik pecással közös sátorban).


Hogy mik az előnyei? 
Sokkal kisebb helyet foglal a sok kacat közt, mint egy sátor, valóban pillanatok alatt üzemkész állapotba helyezhető, szellőzik, a napjainkban kapható kényelmi kiegészítőkkel teljesen víz-, szél- és rovarhatlanná tehető, nem érintkezik a talajjal (hepehupa, nedvesség, bogarak kizárva). De mindezen tulajdonságok eltörpülnek amellett, hogy nyitott függőágyban eltölteni egy éjszakát, s a Természet hangjaira ébredni hajnalban a világ legcsodálatosabb élménye. S ami a legfontosabb: egy modernebb, s ezáltal drágább függőágy ára sem több 20.000 forintnál (az általam legjobbnak talált ágy 40 ezer körül van), ám tökéletesen használható ágyakat kapunk már néhány ezer forintért is.
Szemezgessünk kicsit a különféle típusok között, ígérem, mindenki talál majd megfelelőt magának. Sajnos Magyarországon a kerti függőágyakon kívül (melyek súlyuknál és anyaguknál fogva túrázásra alkalmatlanok) még nem nagyon lehet kapni ezeket a termékeket, Ebay-ről azonban mindegyik megrendelhető. A felsorolás tájékoztató jellegű, elég begépelni az oldal keresőjébe a "hammock" szót, rengeteg találatot kapunk. 

Túlélő függőágy (Survival hammock) 
Ára: 3000-4000 Ft


Az első függőágyam volt, később rendeltem belőle még egyet. Mindig nálam van, akárhová megyek horgászni, mivel olyan apró, hogy összecsomagolva éppen elfér a tenyeremben. 2 méter hosszú a fekvőfelülete, 200 kilót bír el, fonott, profi kis cucc. Bár eltöltöttem néhány szép éjszakát benne a vízparton, nagy hátránya, hogy az időjárás viszontagságainak rendesen ki van téve, hosszabb túrákhoz nem javaslom, egy komolyabb nyári zápor hamar elveszi a kedvünket a dologtól. Viszont egy meleg délutáni sziesztára a legmegfelelőbb választás.

Túlélő függőágy 2. (Bushcraft hammock)
Ára: 8.000-10.000 Ft


Szintén egyszerű konstrukció, vízhatlan anyagból, rendkívül strapabíró cucc. Belefekszel, a tetejét magadra fordítod és durmolsz. Nincs túlbonyolítva, 2 méter körüli hosszban kapható, 120 kilós teherbírással. Nyári éjszakákra tökéletes, egyszer aludtam ilyenben, számomra zavaró volt, hogy zárt az egész, nem látok ki belőle éjszaka (hasonló okokból nem szeretem a sátrat sem. Azonban akik számára ez biztonságérzetet nyújt, azoknak ideális választás.

Többfunkciós függőágy (Army hammock, Mosquito hammock)
Ára: 10.000-15.000 Ft


Nagyon korrekt kis ágy, aki nem akar sokat költeni rá, annak a legjobb választás. Alapból szúnyoghálóval kapható, vásárolható hozzá plusz esővédő is. 2.5 méter széles, összecsomagolva egy kb. 30 centis pakkot alkot, melynek súlya 1 kiló körül van. Nagyon strapabíró darab, az alja vízhatlan anyagból készül, ami jól jön akkor, ha bekövetkezik, amitől minden függőágy tulaj retteg: nincs a közelben megfelelő fa! Bizony, velem is ezt történt tavalyi bősi kirándulásunk alkalmával; erősebb fa sehol, csak egy cérnavékony nyírfacsoport hajladozott a közelben. Valljuk meg, az ilyen eset azért ritka, mindenesetre jó tudni, hogy ilyenkor tudjuk ezt az ágyat egyszerű sátorrá alakítani.


Hennessy hammock 
Ára: 40.000 Ft körül

A függőágy-mániások álma (az enyém is, szívesen fogadok bárkitől egy tesztpéldányt). Persze az ára jóval borsosabb, de lényegében valódi összkomfortot vihetünk a vízpartra. Kevesebb mint egy kiló (minden kiegészítővel), hatalmas méretű, kényelmes, teljes egészében vízhatlan, rovarhálóval szerelve. A következő videóban bővebben értekeznek erről a csodáról, lényegében tökéletes képet kaphattok arról, miért nyújt kivételes, egyedi élményt egy jó függősátor.

Megjegyzések

  1. Kedves Döme,

    csak azt tessék elárulni, a Köd szigetén melyiket használtad? Már nem emlékszem :-)

    VálaszTörlés
  2. Természetesen a legutolsót. :)

    VálaszTörlés
  3. a függőágyboltban - a sok kézzel szőtt textil csoda mellett - van többféle szúnyoghálós és anélküli túrafüggőágy is, esővédő ponyva is.
    nekem egy ticket to the moon single van, pille könnyű. a szúnyogháló jól jön!

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Ez vajon milyen lehet? http://www.worldgate.hu/index.php?open_product_name=TravelSafe%20F%c3%bcgg%c5%91%c3%a1gy
    Gyanúsan olcsó a többi "tetőshöz" képest, főleg, hogy magyar oldalon árulják.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése