In memoriam

Bár korábban már írtam róla, most újra szóba kerül annak az Embernek a neve, aki a 20. századi műlegyes kultúrát nagymértékben átformálta, megújította. Számos, mára klasszikussá vált légy viseli a nevét, könyveket publikált, bejárta a világot, s általában olyan életet élt, amelyre méltán büszke lehetett, s melyet irigység helyett érdemes lenne nekünk is követni. Szomorú momentum, hogy néhány napja, 89 évesen hagyott itt minket, s nem túlzás, ha azt állítom, korunk legnagyobb műlegyes alakja volt: John Goddard-nak hívták. 

John Goddard (1923-2012)

John Londonban született 1923 augusztus 27-én, s természetesen kisfiúként már a vizek partját járta, első horgászbotját nagyapjától kapta, s a Temze folyó vizét vallatta. Miután befejezte az iskoláit, kezdő mérnökként helyezkedett el, de a háború derékba törte a karrierjét. Folytatta hát a családi vállalkozást, kerti bútorokat készített és árult, s egy hirtelen ötlettől vezényelve különféle horgász kiegészítőket kezdett árulni, a jól ismert Efgeeco név alatt. Közben természetesen bejárta a világot, megfordult többek között Norvégiában, Kenyában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, a tengeri nagyhal horgászat megszállottja lett, számos versenyre is benevezett. Rendkívüli életútját a The Passionate Angler című művében írta meg, mely 2008-ban jelent meg a Medley Kiadó gondozásában.

John Goddard (1923-2012)

Tíz könyvet publikált (temérdek újságcikke mellett), s nagy szerencsénkre a rovarvilág megszállottja volt, így egészen különleges és egyedi műlegyeket hagyott ránk, melyek közül legismertebb a Goddard Caddis, melyet G&H Sedge néven is emlegetnek. Életének azonban még szebb momentuma, hogy nagyon sokan szerették, szívbéli barátságot ápolt a legnevesebb legyes horgászokkal szerte a világon, gyakran horgászott Lefty Kreh, Gary Borger (akinek nekrológját itt olvashatjuk), Norman Marsh társaságában, de ugyanolyan örömmel töltötte idejét egyszerű pecásokkal is. Idősebb korában inkább csak kedvenc vizén, az Itchen folyón horgászgatott, s mikor elment, betöltetlen űrt és szomorúságot hagyott maga után a műlegyezés világában. 

John Goddard (1923-2012)

Egy nagyszerű ember, a műlegyezés egyik ikonja hagyott itt minket, de életének és munkásságának üzenete egyértelmű: próbálj meg teljes életet élni! 

Művei: 
The Passionate Angler (Medlar Press, 2008) 
Trout Fly Recognition (A&C Black, 1966)
Trout Flies of Stillwater (A&C Black, 1969) 
Big Fish from Saltwater (Ernest Benn, 1977) 
The Super Flies of Stillwater (Ernest Benn, 1977) 
The Trout & The Fly, with Brian Clarke (Ernest Benn, 1982) 
John Goddard's Waterside Guide (Unwin Hyman, 1988) 
Trout Flies of Britain & Europe (A&C Black, 1991)
John Goddard's Trout Fishing Techniques (A&C Black, 1996) 
Reflections of a Game Fisher (Robert Hale) 
The Trout Fly Patterns of John Goddard (Merlin Unwin)

Megjegyzések